Berlin


Uçuş: Gidiş – Dönüş (THY), İstanbul, Sabiha Gökçen Havalimanı – Berlin, Tegel Airport
Her mevsimin güzeli Berlin’i bu kez de Noel’de görmek için planlarımızı aralık ayına göre yapıyoruz. Çünkü Noel zamanı geleneksel Noel Pazarları (Weihnachtsmarkt) kuruluyor, Almanya rengarenk ve capcanlı oluyor. Yalnız, Noel zamanı ile ilgili bilmeniz gereken önemli bir nokta 24 Aralık Noel Arifesi günü Almanya’da her yerin kapalı olduğu. Ayrıca 25 Aralık Noel Günü ve 26 Aralık Aziz Stephen Günü resmi tatil günleri. Hava durumuna gelince, bizim Berlin’de bulunduğumuz vakitlerde sıcaklık 1 ila 7 derece arasındaydı, gezerken hiçbir zorluk yaşamadık. Zaten ortalamalara baktığımızda Berlin’in aralık ayı ortalama sıcaklığının 1 derece olduğunu görüyoruz.

Otel: Konaklama noktamız Hardenbergstraße numara 21’de bulunan Aletto Hotel Kudamm. Berlin’in ünlü alışveriş caddesi Ku’damm yani Kurfürstendamm’a yürüyerek 5 dakika mesafede. Tarihi Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche de otele oldukça yakın. Otelin fiziksel koşulları gayet iyi, odalardaki mobilyalar, duş ve tuvaletler yepyeni. Fiyatı da oldukça uygun, biz kişi başı gecelik yaklaşık 25 Euro civarında bir ücret ödedik. Kahvaltı ücrete dahil değil, 7,5 Euro karşılığında dilerseniz açık büfe kahvaltı satın alabilirsiniz. Açık büfede oldukça fazla tuzlu, tatlı ve meyve çeşitleri bulunuyor, biz Berlin’de kaldığımız sürece otelin kahvaltısını almayı tercih ettik.

Aletto Hotel Kudamm Kahvaltı Salonu

Havalimanları: Berlin’de bulunan iki havalimanından da (Tegel ve Schönefeld) merkeze ulaşım kolaylıkla sağlanabiliyor. Tegel Havalimanı’ndan kalkan X9 ve 109 numaralı otobüsler otelimizin bulunduğu durak olan Zoologischer Garten’a 20 dakika içerisinde ulaşıyorlar. TXL otobüsü ise havalimanından Alexanderplatz tarafına 40 dakika içerisinde ulaşım sağlıyor. Schönefeld Havalimanı’ndan merkeze ulaşım RB14, RE7 ekspres trenleri ve S9 S-Bahn treni ile gerçekleştiriliyor. Ekspres trenler ile havalimanından Zoologischer Garten durağına yaklaşık 45 dakikada ulaşım sağlanıyor.

Şehir İçi Ulaşım:  Ulaşımla ilgili bilmeniz gereken ilk nokta Berlin’in, şehir merkezinden uzaklıklarına göre A,B,C adında 3 bölgeden oluştuğu. Berlin’de yalnızca şehir merkezini ziyaret edecekseniz ve Tegel Havalimanı’nı kullanacaksanız, AB bölgelerini içeren bir bilet/kart kullanmanız yeterli olacaktır. Fakat uçağınız Schönefeld Havalimanı’na iniyorsa ya da Berlin’e yaklaşık 40 km mesafedeki Potsdam’ı ziyaret etmek istiyorsanız, ABC bölgelerini içeren bir bilet/kart almanız gerekiyor. Bilet/kart alırken karar vermeniz gereken ikinci nokta Berlin’de nereleri ziyaret etmek istediğiniz. Örneğin; Museumsinsel yani Müzeler Adası’nı ziyaret etmek istiyorsanız ve Berlin’de en az 3 gün geçirecekseniz, 72h + Museum Island adlı Berlin Welcome Card’ı AB bölgeleri için 44 Euro, ABC bölgeleri için 46 Euro karşılığında temin edebilirsiniz. Bu kartla Müzeler Adası’ndaki müzeleri 3 gün boyunca ek bir ücret ödemeden ziyaret edebilir ve şehir içi ulaşım araçlarını sınırsız bir şekilde kullanabilirsiniz. Dilerseniz Berlin Welcome Card’ın Müzeler Adası girişini içermeyen versiyonlarını da 2,3,4 ve 5 günlük olarak satın alabilirsiniz. Tüm Berlin Welcome Card’lar bazı turistik noktalara indirimli giriş hakkı sunmakta. Bunlardan bazıları Berliner Dom (Berlin Katedrali), Fernsehturm (TV Kulesi) ve Zoologischer Garten (Hayvanat Bahçesi). Ayrıntılı bilgi için Berlin Welcome Card web sitesini ziyaret edebilirsiniz https://www.berlin-welcomecard.de/en . Eğer yalnızca ulaşım amaçlı kullanabileceğiniz bir bilet/kart arıyorsanız, gün içerisinde sınırsız kullanım hakkına sahip Tageskarte (günlük bilet) satın alabilirsiniz. Günlük biletin fiyatı AB bölgeleri için 7 Euro, ABC bölgeleri için 7,60 Euro. Tek gidişlik bilet, grup bileti gibi seçenekleri de incelemek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz http://www.s-bahn-berlin.de/en/tickets-fares/tickets .

1. Gün

Mustafa’s Gemüse Kebap
Uçağımız Berlin’e öğleden sonra indiğinden gezmeye başlamadan önce öğle yemeği yemeye gidiyoruz. Bunun için, ilk durağımız Berlin’in en ünlü dönercisi Mustafa’s Gemüse Kebap. Bu küçük döner büfesi Berlin’e gelmişken kesinlikle uğramanız gereken bir yer. Döner alabilmek için yarım saat kadar sıra beklemeniz muhtemel ancak kesinlikle beklediğinize değecek, yediğiniz en güzel döner olacak Mustafa’nın sebzeli dönerleri. Fiyatlar da oldukça uygun, sebzeli tavuk döner yalnızca 3,20 Euro. Adresi Mehringdamm numara 32. U6/U7’ye binerek Mehringdamm durağında inerseniz dışarıya çıktığınızda zaten döner sırası gözünüzden kaçmayacaktır. Mustafa’nın çok eğlenceli web sitesine bir göz atmak isterseniz adresi http://www.mustafas.de/ .

East Side Gallery
Hazır şehrin doğusundayken ziyaret edeceğimiz ikinci durak East Side Gallery yani Berlin Duvarı. 1961 yılında 155 km olarak inşa edilen Berlin Duvarı 1989’da yıkılmış. Duvardan geriye kalan en uzun parça olan East Side Gallery’deki duvarın uzunluğu 1,3 km. Duvardaki en ünlü çizim Sovyet lider Leonid Breshnev ve Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) lideri Erich Honecker’in kardeş öpücüğü. Dmitry Vrubel’in bu eserinin adı My God, Help Me to Survive This Deadly Love. East Side Gallery’nin diğer ünlü eserleri arasında It Happened in November, Test the Rest, Homage to the Young Generation ve Detour to the Japanese Sector’ü sayabiliriz. East Side Gallery’ye gitmek için U1/S5/S7’ye binerek Warschauer Straße durağında inebilir veya S5/S7 yoluyla Ostbahnhof durağını kullanabilirsiniz. Duvar Mühlenstraße üzerinde bulunuyor.
 
East Side Gallery, Test the Rest
Kreuzberg
Gezmeye yakınlardaki Kreuzberg semti ile devam ediyoruz. Burası Türklerin yoğun olarak bulundukları bir bölge. U1/U8’e binip Kottbusser Tor durağında inerseniz bu bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kreuzberg’de restoranlar, pastaneler, çiçekçiler, kuaförler ve kuruyemişçiler var, her şey Türk usulü. Biz çay içmek için Oranienstraße numara 27’de bulunan Smyrna Kuruyemiş’e oturduk. Kuruyemişlerinizi ve çayınızı satın alıp masanıza oturuyorsunuz, size kuruyemiş kabuklarınız için kocaman bir de kap veriyorlar. Yakınlardaysanız soluklanmak için güzel bir durak.

Berliner Philharmoniker
Sonraki durağımız Potsdamer Platz yakınlarında bulunan Berliner Philharmoniker (Berlin Filarmoni Orkestrası) konser salonu. Dünyaca ünlü orkestranın konser programına ve bilet kategori bilgilerine web sitesinden ulaşabilir, biletlerinizi buradan satın alabilirsiniz https://www.berliner-philharmoniker.de/en/concerts/calendar/ . Eğer bizim gibi bilet almakta geciktiyseniz şansınızı konserden önce direkt salona giderek de deneyebilirsiniz. Orkestranın hemen arkasına kurulmuş numarasız banklar için bilet ücreti 22 Euro. Biz konserden yarım saat kadar önce bu biletlerden satın alabildik. Konser salonu Herbert von Karajan Straße numara 1’de. U2/S1/S2 kullanarak Potsdamer Platz durağına geldikten sonra yürüyerek 10 dakikada buraya ulaşabilirsiniz.

 
Berlin Filarmoni Orkestrası
Potsdamer Platz
Potsdamer Platz, Berlin’in muhakkak ziyaret edilmesi gereken meydanlarından. Burada tavanı camla kaplı büyük bir avluya sahip olan Sony Center meydanın en ünlü yapısı. Avlunun hemen arka tarafında Potsdamer Straße numara 2’de bulunan Museum für Film und Fernsehen (Berlin Film ve Televizyon Müzesi) ilgilenenler için güzel bir ziyaret noktası, giriş 7 Euro. Müzenin hemen yanında Potsdamer Straße numara 4’teki Legoland Discovery Center 3-10 yaş arası misafirler için çok eğlenceli bir durak. Lego alışverişi için girişte bulunan mağazayı kullanabilirsiniz. Noel zamanı Potsdamer Platz’a kurulan Noel Pazarı’nı mutlaka ziyaret edin. Noel Pazarları Almanya’da Kasım’ın son haftalarında kurulur. Bazıları Noel’e kadar, bazıları yılbaşına kadar açık kalır. Bu zamanlarda Almanya’da tam bir şölen havası hakim olur. Noel Pazarlarını hayatınızda en az bir kez mutlaka görmelisiniz. Berlin’de çok sayıda Noel Pazarı bulunur. Bunların en ünlü 10 tanesinin listesine takip eden linkten ulaşabilirsiniz http://www.weihnachteninberlin.de/weihnachtsmaerkte/top-10/ .

Sony Center

Tiergarten
Eğer Potsdamer Platz taraflarındaysanız ve hava hala aydınlıksa, eskiden prenslerin avlanma bahçesi, şimdilerde ise şehrin en güzel yeşil alanlarından biri olan Tiergarten’ı ziyaret edebilirsiniz. Parka giriş yapmak için Tiergarten metro istasyonu tarafını da kullanabilirsiniz. Bu durağa S5/S7 ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Burası aslında yemyeşil bir park ama her mevsim farklı renkte oluyor, sonbaharda sarı, kışın ise bembeyaz. Eğer vaktiniz varsa müzeler, sanat galerisi ve Zafer Sütunu gibi gezilecek birçok noktası var. Bunlardan en ünlüsü Siegessäule (Zafer Sütunu). Giriş ücreti 3 Euro olan anıtın üstünden Tiergarten ve şehir manzarası enfes. Berlin’i gezmek için geniş bir vakte sahipseniz Tiergarten’ı keyfini çıkararak, rahatça gezmenizi tavsiye ederim.

Tiergarten

2. Gün

Reichstag
Bugünün ilk gezi durağı Almanya Meclis Binası, Reichstag. Adres Platz der Republik numara 1. Burayı gezmek için önceden rezervasyon yaptırılması tavsiye ediliyor, çünkü oraya gittiğinizde o günün ziyaret grupları kapasitesini doldurmuşsa, Meclis Binası’nı gezme şansınız bulunmuyor. Reichstag ziyareti ücretsiz, rezervasyon internet sitesinden kolaylıkla yapılabiliyor https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en . 3 ziyaret tipinden istediğinizi seçebilir, ayrıca tercihiniz için 3 adet gün ve saat seçeneği belirleyebilirsiniz. Ziyaret gün ve saatiniz onaylandıktan sonra mailinize gönderilen onay belgelerinin çıktılarını alarak bunları Reichstag girişiniz sırasında yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Bizim ziyaret tarihimiz itibarıyla tek seçeneğimiz olduğu için yalnızca meclisin üzerinde bulunan kubbeyi (dome) görebildik. Dome girişinde birçok dilde sesli rehberler bulunuyor. Ücretsiz Türkçe rehberinizi almadan buradan geçmeyin. Kubbenin içerisindeki rampadan ilerleyince rehberiniz otomatik olarak çalışmaya başlayacak. Reichstag’a ulaşmak için S1/S2’ye binip Brandenburger Tor durağında indikten sonra, Brandenburg kapısından geçip sağa dönüyorsunuz. Bu noktada meclisin cam kubbesini gözünüzden kaçırmanız olanaksız.

Reichstag

Brandenburger Tor, Holocaust Mahnmal, Unter den Linden, Friedrichstraße
Tarihi merkezi gezmeye devam ediyoruz. Bu kez Berlin’in simgesi Brandenburger Tor’a yolumuzu çeviriyoruz. Üzerinde kanatlı zafer heykelini (Quadriga) bulunduran ihtişamlı kapı Almanya’nın birleşmesinin sembolü olarak anılıyor. Brandenburger Tor’un yanında Reichstag’ın aksi istikametindeki Ebertstraße’yi takip ettiğimizde Holocaust Mahnmal’a (Soykırım Anıtı) ulaşıyoruz. Almanya’da katledilen Yahudilerin anısına adanan bu anıt 2711 adet beton bloktan oluşuyor ve ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Buradan sonra yönümüzü Brandenburger Tor metro durağından başlayan Unter den Linden’e çeviriyoruz. Bu cadde üzerinde ilgimizi çeken mağazaları geze geze yürüyoruz. Hediyelik eşya almak istiyorsanız 35 numaradaki Ampelmann Shop çok sevimli bir dükkan. Doğu Almanya’nın trafik ışığı simgesi Ampelmann şimdilerde Berlin’in sembollerinden bir tanesi. Kahve molası için 42 numaradaki Einstein Cafe güzel bir durak. Kahveler lezzetli, fiyatlar uygun, mekan şık. Mis kokulu bir fincan kahvenin ardından Unter den Linden üzerinde, yolumuz Friedrichstraße ile kesişinceye kadar yürümeye devam ediyoruz. Ardından Friedrichstraße üzerinden sağa dönüyoruz. Bu cadde Berlin’in ünlü bir alışveriş caddesi, mağazalarda ilginizi çeken ürünler bulabilirsiniz.

Brandenburger Tor

Gendarmenmarkt, Checkpoint Charlie
Friedrichstraße üzerinde ilerlediğinizde Französischestraße ve Stadtmitte metro durakları arasında solda Gendarmenmarkt’ı görürsünüz. Französischer Dom, Deutscher Dom ve Konzerthaus gibi önemli mimari eserlerle çevrelenmiş bu meydanda Noel zamanı şehrin en güzel Noel Pazarı kuruluyor. Burada rengarenk Noel süsleri, özgün el sanatı ürünleri, Noel zamanı yapılan Alman kekleri, kurabiyeleri ile çeşitli yiyecek ve içecekler satılıyor. Gendarmenmarkt’a kadar gelmişken, eğer bir çikolata severseniz uğramanız gereken yer meydanın hemen yanında Charlottenstraße numara 60’ta bulunan Rausch Schokoladenhaus. Bir sonraki durağımız Checkpoint Charlie. Friedrichstraße üzerinden ilerlemeye devam ettiğinizde Kochstraße metro durağına gelmeden buraya ulaşmış olacaksınız.  Bu ünlü geçiş noktası 1961’den 1990’a kadar Doğu ve Batı Berlin arasında yabancılar ve diplomatların geçişi için kullanılıyormuş. Duvarın yapımından birkaç hafta sonra burada karşı karşıya gelen Rus ve Amerikan tanklarının oluşturduğu sahnenin soğuk savaşın en gergin anlarından biri olduğu söyleniyor.

Gendarmenmarkt Noel Pazarı

Alexanderplatz, Fernsehturm
Gezimize Alexanderplatz bölgesiyle devam ediyoruz. Buraya U2/U5/U8/S5/S7 ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu meydanda da bir Noel Pazarı bulunuyor, vaktiniz varsa gezmesi oldukça eğlenceli. Ayrıca meydanda, alışveriş yapmak isteyenler için Galeria Kaufhof, Alexa ve Primark bulunmakta. Alexanderplatz’ın en ünlü yapısı Berlin’in neredeyse her yerinden görülebilen Fernsehturm (TV Kulesi). Kule 368 metre yüksekliğiyle Almanya’nın en uzunu ünvanına sahip. Fernsehturm bir TV Kulesi olmasının yanında, zamanında Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (DDR) gücünü temsil etmeyi de amaçlamış. Kule’ye çıkış ücreti 13 Euro olup, yukarıda bir de restoran bulunmakta. Noel zamanında buralardaysanız yakınlarda gezecek çok güzel bir Noel Pazarı daha var. Neptunbrunnen’in (Neptün Çeşmesi) etrafında Rotes Rathaus’un (Kızıl Belediye Binası, Rathausstraße 15) yanında konumlanmış olan bu Noel Pazarı oldukça büyük pazarlardan bir tanesi. İçerisinde buz pateni pisti de bulunuyor. Vaktiniz varsa mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yemek için durağımız yakınlarda, Karl Liebknecht Straße numara 7’de bulunan Block House. Burası çok lezzetli bifteklerin (steak) pişirildiği güzel bir restoran. Biftekler fırınlanmış patates ve salatayla servis ediliyor. Ücret yaklaşık 20 Euro, biftek tavsiyem rump steak.

Kızıl Belediye Binası, Noel Pazarı

Museumsinsel, Berliner Dom
Bir sonraki durağımız ünlü Museumsinsel (Müzeler Adası) bölgesi. Buraya S5/S7’ye binip Hackescher Markt durağında inerek veya U6/S1/S2/S5/S7’ye binip Friedrichstraße durağında inerek ulaşabilirsiniz. Her iki durumda da bir miktar yürümeniz gerekecek. Müzeler Adası Pergamon Museum, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie ve  Bode Museum’dan oluşmakta. Burada mutlaka ziyaret etmeniz gereken yer Almanya’nın en ünlü müzesi Pergamon Museum (Bergama Müzesi), Bodestraße 1-3 numarada bulunuyor. Eğer Berlin Welcome Card’ınız (72h + Museum Island) yoksa giriş ücreti 12 Euro. Museum Island girişi içermeyen Berlin Welcome Card’lara herhangi bir indirim uygulanmıyor. Müzenin en ünlü eseri Pergamon Altar (Bergama Sunağı) renovasyon çalışmaları sebebiyle maalesef 2019 yılına kadar kapalı. Müzenin görülmesi gereken diğer önemli eserleri Ishtar Gate (İştar Kapısı), Market Gate of Miletus (Miletus Pazar Kapısı) ve Façade from Mshatta (Mshatta Alınlığı) olarak sıralanabilir. İlgili olduğunuz alanlara göre Müzeler Adası’ndaki diğer müzeleri de ziyaret edebilirsiniz. Neues Museum’daki Kraliçe Nefertiti’nin Büstü (Bust of Queen Nefertiti) Museumsinsel’in diğer ünlü eserlerinden bir tanesi. Müzeler Adası’nda Altes Museum’un yanındaki Lustgarten’in karşısında yükselen Berliner Dom ziyarete değer bir katedral. Girişi 7 Euro olan Berliner Dom’un kubbesine tırmanabilir ve buradan şehrin manzarasını izleyebilirsiniz. Katedralin bodrum katında ise kraliyet ailesi lahitleri bulunmakta.

Berliner Dom

Hackesche Höfe
Sonraki durağımız yakınlardaki Hackesche Höfe. Buraya S5/S7 ile ulaşabilirsiniz, metrodan ineceğiniz durağın ismi Hackescher Markt. Hackesche Höfe’nin ana girişi Rosenthaler Straße üzerinde numara 40-41’de, yan girişi ise Sophienstraße numara 6’da bulunuyor. Birbirine bağlı 8 adet avludan oluşan bu yapı, içerisinde butikleri, sanat galerilerini, cafeleri ve barları bulunduruyor. Bu avluları gezmek için muhakkak vakit ayırın ve mağazaların kapanmadığından emin olduğunuz bir vakitte buraya gidin, ziyaret için çok geç kalmayın. Hackesche Höfe Berlin’de gezmekten büyük keyif alacağınız noktalardan biri.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, Kurfürstendamm
Günümüzün son durağı otelimizin yakınlarındaki Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche ve çevresi. Bu tarihi kilise maalesef 19 Aralık 2016 Berlin terör saldırısının gerçekleştiği Breitscheidplatz’da bulunuyor. Bizim seyahatimiz de bu saldırının hemen ardından gerçekleştiği için bu bölgeyi ziyaret ediyoruz. İnsanlar bu bölgenin birçok yerine çiçek bırakmış, mum yakmışlar, meydanda hüzün hakim. Buradaki tarihi kilise 1943 yılında bombalanmış ve kilise kulesinin bir kısmı yıkılmış. Günümüzde kilise olarak değil bir anıt olarak kullanılıyor, içerisi ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Noel zamanı meydanda küçük, sevimli bir Noel Pazarı kuruluyor. Buraya ulaşım U1/U9 ile Kurfürstendamm durağından veya U2/U9/S5/S7 ile Zoologischer Garten durağından sağlanabilir. Yıkık kilise kulesi metrodan indiğinizde gözünüze çarpacaktır. Breitscheidplatz’ın arka tarafında 3,5 km uzunluğundaki alışveriş caddesi Kurfürstendamm (Ku’damm) uzanıyor. Burada dilediğiniz kadar vakit geçirebilir, alışveriş yapabilirsiniz. Fakat mağazaların çok geç vakte kadar açık olmadığını belirtmekte fayda var. Alışveriş merkezi olarak yakınlarda Europa Center ve Bikini Berlin gezilebilir. Bu bölgede yemek için Europa Center’daki Vapiano, kahve için Bikini Berlin’deki Einstein Kaffee tercih edilebilir.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

3. Gün

Schloss Charlottenburg
Günün ilk durağı şehrin batısında bulunan Schloss Charlottenburg (Charlottenburg Sarayı). Saray, Spandauer Damm numara 10-22’de bulunuyor, giriş ücreti 15 Euro. Buraya ulaşım U7 ile Richard Wagner Platz durağından veya U2 ile Sophie Charlotte Platz durağından sağlanabilir. Metrodan indikten sonra saraya ulaşmak için bir süre yürümek gerekiyor. Sarayın önünde Noel zamanı bir de Noel Pazarı kuruluyor. Bu pazar, Berlin’deki en ünlü 10 Noel Pazarı arasında 5. sırada geliyor.

Zoologischer Garten
İkinci durağımız Zoologischer Garten (Hayvanat Bahçesi). Buraya U2/U9/S5/S7 ile Zoologischer Garten durağından rahatlıkla ulaşabilirsiniz, giriş ücreti 14,5 Euro. Hayvanat Bahçesi ile birlikte Aquarium Berlin’i de (Akvaryum) gezmek isterseniz toplamda 20 Euro ücret ödemeniz gerekiyor. Vaktiniz varsa ve özellikle çocuklarla birlikteyseniz gezmekten büyük keyif alacağınız bir yer burası. Hayvan çeşitliliği de oldukça fazla. Fillerden zürafalara, çeşit çeşit maymunlara, flamingolara, yırtıcı hayvanlara, kangurulara ve penguenlere birçok tür burada bulunuyor. Hayvanat Bahçesi’nde zaman zaman bazı gösteriler de gerçekleştiriliyor. Biz oldukça eğlenceli bir deniz aslanı gösterisine rast geldik. Zoologischer Garten’ın hediyelik eşya mağazasının da son derece renkli ve ilgi çekici olduğunu söylemekte yarar var, özellikle çocuklar için.

Zoologischer Garten

Wannsee
Gezmeye Zoologischer Garten istasyonundan S7 ile doğrudan gidilebilen Wannsee ile devam ediyoruz. Eğer Brandenburger Tor taraflarındaysanız S1 ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Wannsee şehir merkezinden 20 - 30 dakikada gidilebilen oldukça güzel bir göl. Pfaueninsel bölgenin görülmesi gereken en ünlü noktası. Bu küçük adacıkta bir saray bulunmakta, bu sarayı 3 Euro karşılığı ziyaret edebilirsiniz. Doğada vakit geçirmek isteyenler için burası güzel bir seçim. Berlin’den geldiğiniz S-Bahn durağından, yani Wannsee Bahnhof’tan, kalkan 218 numaralı otobüsle Pfaueninsel’e gidebilirsiniz. Wannsee’de yapılabilecek bir diğer aktivite tekne turuna katılmak. Biz kış vakti gittiğimiz için yalnızca kış aktivitelerini gerçekleştirebildik. Buraya yazın giderseniz Strandbad Wannsee’ye uğrayabilir, 5,5 Euro karşılığında kumsalda güneşlenebilir ve gölde yüzebilirsiniz. Vaktiniz varsa yine S7 ile yolunuza devam edip Potsdam’a gidebilir, dillere destan güzellikteki sarayları ziyaret edebilirsiniz. Wannsee Potsdam arası S7 ile 12 dakika. Biz, yeteri kadar vaktimiz olmadığı için Potsdam gezisini bir sonraki Berlin seyahatimize erteliyoruz.

Wannsee, Pfaueninsel

4. Gün

Flohmarkt am Mauerpark
Bir pazar günü sabahında Berlin’de gezilecek en eğlenceli yer Prenzlauer Berg bölgesindeki Flohmarkt am Mauerpark (Mauerpark Bit Pazarı). Buradaki türlü çeşit ikinci el eşyalar, özgün hediyelikler ve eski zamanlarda yazılmış kartpostalları gördükçe buradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Eğer bir şeyler yiyip içmek isterseniz yiyecek ve içecek standları da bulunmakta. Vaktiniz varsa buraya mutlaka uğrayın. Ulaşımı U2 ile Eberswalder Straße durağından sağlayabilirsiniz. Metrodan çıktığınızda kalabalığı takip etmeniz yeterli olacaktır.

Sachsenhausen Concentration Camp
Eğer yeterli zamanınız varsa, Pazar günü ya da haftanın herhangi bir günü ziyaret edilebilecek bir diğer durak Sachsenhausen Concentration Camp (Sachsenhausen Toplama Kampı). Biz bu kampı, Berlin merkezi ücretsiz yürüyüş turları da düzenleyen (free walking tours) Sandemans New Europe tur ile ziyaret ettik. Toplama Kampı tur ücreti 16 Euro. Ayrıntılı bilgi için dilerseniz turun web sayfasına başvurabiliriniz http://www.neweuropetours.eu/Berlin/en/sandemans-tours/tour-view/Sachsenhausen-Memorial?date=03/01/2017 . Bölgeye kendi imkanlarınızla gitmek isterseniz S1’e binip Oranienburg durağına kadar gelmelisiniz. Bu durağın, C bölgesinde yer aldığını belirtmekte fayda var, metro biletinizi ona göre temin etmelisiniz. Oranienburg durağında indikten sonra kampa kadar yaklaşık 2 km’lik bir mesafe var. Dilerseniz yürüyebilir ya da 804 numaralı otobüse binebilirsiniz. Anıt ve müze girişi ücretsiz. Kampta içinizi acıtacak detaylarla karşılaşacaksınız. İnsanların yaşadığı, eziyet gördüğü, öldürüldüğü, üzerlerinde canlı canlı tıp deneyleri yapıldığı yerleri görmek yüreğinizi burkacak, burada tarihe tanıklık edeceksiniz.


4 günlük Berlin turumuz burada sona eriyor. Ama hala Berlin’de gezecek çok müze, keşfedilecek bir sürü sokak ve öğrenilecek koskoca bir tarih var. Bu güzel şehri vakit bulur bulmaz görmeli ve burada mümkün olduğunca çok zaman geçirmelisiniz. Berlin’i yaşadığınıza pişman olmayacaksınız.

1 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı önümüzdeki hafta yapacağımız gezi için harika bi rehber teşekkür ederiz

    YanıtlaSil